Na pitanje "Ko je idejni pokretac" da SKUD "Karadjordje" u Becu zapocne sa radom, Sanja Jovanovic je imala odmah spreman odgovor "JA", pa nastavlja "Zelja mi je da sto vise mladih budu ukljuceno u klub. Tako ce biti manje prepusteni ulicnim te kafanskim negativnim uticajina (a naravno), sto je najvazniji cilj, upoznaju kulturu svoje matice iz koje su istrgnuti. Njihove roditelje je svakako lakse animirati, cak su i spremni na podrsku, jer oni tradiciju nose u dusi".


Sanja je domah ideju pocela privoditi cilju. Pripremila potrebne papire, pronasla za pocetak prostorije, koje ubrzo nisu bile pogodne za broj clanova. Suprug Dejan je od samog pocetka pordska. Tako je u becu jos jedan klub, t.j. SKUD "KARADJORDJE" prvim koracima uz tradicionalne ritmove, melodiku (iz rodne) matice u Randhärtinergasse 14-16, zapoceo sa radom.


Prijatelji i poznanici, bracni parovi sa djecom kao Mikica i Danijela Stevanovic su od velike pomoci. Broj clanova se povecava, prostorije su premale za probe, te klub iznajmljuje za tu svrhu, odgovarajuce prostorije kao sto su fiskulturne sale nekih skola.


Takvim vrijednim radom stizu prvi rezultati. Nizu se nastup za nastupom, Sanje kaze. U proteklih 10 meseci imali su 40 nastupa 2009. Osvojili smo 1. mesto na smotri takmicarskog karaktera izmedju nasih klubova u Austriji, a onda 2. na nedavnom odrzanom kvizu znanja u Steyrermühl Laarkirchen 2. mjesto osvojih su mladim clanovi uzrasta do 12 godina. Svakako imamo i druge aktivnosti kao sto su, predavanja na maternjem jeziku iz oblasti medicine, knjizevne veceri, a pocinje sa radom i karate sekcija.


Cilj je jos organizovanje rada muzicke, dramske, likovne (sekcije) te drugih sekcija i kao i saradnja sa maticom u smislu razmjene kulturno - umetnjickog rada, za sta postoji veliko obostrano interesovanje.


Kao prvoplasirani na Austrijskoj smotri folklora, klub uzima ucesce na evropskoj smotri folklora u Temisvaru, na kojoj kao najmladji klub zauzima 15.o mesto. Zadovoljni su plasmanom. Nizu se i dalje nastupi, probe druzenja - u septembru 2009 god, klub se preseljava u 11-ti okrug Leberstraße 118a. U prostorije u kojima se odrzavaju kako probe, tako i kulturne aktivnosti.


Izmedju nastupa u klupskim prostorijama priprema se i godisnji koncert u oktobru.


A onda opet pripreme za austrijku smotru novih koreografija igara sa koreografom Velimirom Agovskim, direktorom AKUD-a "Lola" iz Beograda - sa prvim ansamblom te srednjim ansamblom sa koreografom Zikom Jezerkicem.


16. Januara 2010 klub nastupa u Längenfeldgasse 13-15 u 12.om beckom okrugu.


Treba takodje naglasiti da su ovi koraci, praceni uz orkestar mladog, perspektivnog studenta, sada profesora harmonike Miljana Zarica, koji uz savladavanje klasicne literature za svoj instrument, nije zapostavio narodnu folkloristiku, melodiku.


Sve je to hvale vrijedno.
Mnogo, zelje, snage, odricanje potrebno je za ovaj rad.

A kad se zelja pretoci u ritam, a dusa osjeti melodiku, pa kako da ne krene korak?

Neka onda klub "Karadjordje" sa Sanjom i svima koji ga podrzavaju, dusom, igrom, pjesmom i korakom ostanu.
TRADICIJA NA TRAGU

Zelimo da se zahvalimo gospodji Jovanki koja je napisala ovaj tekst.
Klik na sliku za informacije